top of page

EleMental Human - Episode 2 - Έρευνα και Σχεδιασμός.


Δεν είναι δυνατό να είστε τέλεια πληροφορημένος για τις περιοχές που πρόκειται να επισκεφτείτε. Ελάτε λοιπόν σ' επαφή με ανθρώπους που γνωρίζουν ήδη την περιοχή, διαβάστε βιβλία, μελετήστε χάρτες και προμηθευτείτε τους αξιόπιστους και ενημερωμένους χάρτες που θα πά­ρετε μαζί σας. Πάρτε όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες για τους κατοίκους της περιοχής, που θα επισκεφθείτε. Είναι φιλικοί και χρήσι­μοι στους ξένους ή επιφυλακτικοί; Υπάρχουν τοπικές συνήθειες και θρησκευτικές απαγορεύσεις; Όσο πιο λεπτομερείς είναι οι γνώσεις σας για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων αυτών, ιδιαίτερα για κοινωνίες που δεν έχουν το δυτικό τρόπο ζωής και που συνδέουν ιδιαίτερα τη ζωή τους με τη γη, τόσο πιο χρήσιμο θα είναι για την επιβίωση σας, αν βέ­βαια χρειαστεί. Με μια σωστή γνώση του περιβάλλοντος μπορείτε να καταλάβετε τις τοπικές μεθόδους για την κατασκευή καταφυγίων, το άναμμα της φωτιάς, την εύρεση τροφών που προέρχονται από την άγρια φύση, τη χρήση φαρμάκων από βότανα και την ανακάλυψη πηγών νερού.

Μελετήστε τους χάρτες σας προσεχτικά και προσπαθήστε να αποκτή­σετε μια όσο το δυνατό καλύτερη γνώση της χώρας που θα επισκεφτεί­τε, πριν ακόμα τη δείτε. Κατευθύνσεις ποταμών και ταχύτητα της ροής του νερού τους, καταρράχτες, γρήγορα και δύσκολα ρεύματα, πόσο ύψος έχουν οι λόφοι και τα βουνά, τι μορφή έχουν οι πλαγιές τους, αν καλύπτονται από χιόνια, ποια κατεύθυνση έχουν οι κορυφογραμμές, τι είδους βλάστηση και δέντρα υπάρχουν και πού θα τα συναντήσετε, τι θερμοκρασίες επικρατούν και πόση είναι η θερμοκρασιακή διαφορά με­ταξύ ημέρας και νύχτας, πότε είναι το λυκαυγές και το λυκόφως, ποια εί­ναι η φάση της σελήνης την εποχή που θα πάτε, ποιες είναι οι ώρες και το ύψος των παλιρροιών, ποια είναι ή επικρατέστερη κατεύθυνση και ένταση των ανέμων, τι καιρό πρέπει να περιμένουμε;

Όταν πρόκειται να κάνετε μια ομαδική εξόρμηση θα πρέπει να συγκεντρώνετε τακτικά τα μέλη της ομάδας και να συζητάτε μαζί για στόχους που έχετε θέσει. Ορισμένα άτομα θα πρέπει ν' αναλαμβάνουν ορισμένες αρμοδιότητες όπως: ιατρική μέριμνα, θέματα που έχουν οχέση με τη γλώσσα, μαγείρεμα, προμήθεια ειδικών εφοδίων, συντήρηση οχημάτων, οδήγηση, ναυσιπλοία, και διάφορα άλλα. Εξασφαλίστε ότι κάθε μέλος της ομάδας έχει εξοικειωθεί με τη χρήση των εφοδίων ιιου θα πάρετε μαζί σας κι ότι υπάρχουν εφεδρικά εφόδια για περίπτωοη ανάγκης, όπως μπαταρίες, πρόσθετα καύσιμα και λυχνίες.

Αρχικά διαιρέστε το πρόγραμμα στα ακόλουθα μέρη: αρχική φαοη αντικειμενικός σκοπός, διάσωση. Ξεκαθαρίστε τον αντικειμενικό στόχο του κάθε μέρους του προγράμματος σας και φτιάξτε ένα χρονοδιάγραμ­μα. Σχεδιάστε προσεχτικά τις διαδικασίες ανάγκης για ορισμένες περι­πτώσεις όπως: καταστροφή οχημάτων, ασθένεια ή μεταφορά βαριά τραυματισμένων.

Για να υπολογίσετε πώς θα κάνετε μια πορεία με τα πόδια, διαθέστε πολύ χρόνο. Είναι πιο φρόνιμο να κάνετε πολύ περισσότερα απ' όσα θα πάρετε για κάτι που έχετε υποτιμήσει. Η πίεση που δημιουργείτε στον εαυτό σας με το να παραμείνετε άγρυπνος για να πραγματοποιήσετε μια φιλόδοξη αποστολή, σας προκαλεί ένταση κι εξάντληση και συχνά οδη­γεί σε σφάλματα αντίληψης και ανάληψης του κινδύνου. Αυτοί είναι δυο λόγοι για τους οποίος μπορεί τίποτα να μην πάει καλά. Δεν είναι δυνατό να πάρετε μαζί σας όλο το νερό που χρειάζεστε για όλη την εξόρμηση σας. θα πρέπει να βρείτε εφεδρικές ποσότητες κατά τη διάρ­κεια του ταξιδιού σας. Όταν χαράζετε οποιαδήποτε πορεία, θα πρέπει να παίρνετε πολύ σοβαρά υπόψη σας τις πηγές νερού που υπάρχουν.

Όταν αποφασίσετε και συμφωνήσετε για την τελική διαδρομή, θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι όλα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας γνωρί­ζουν πολύ καλά τη διαδρομή αυτή. Έτσι μπορείτε να έχετε βάσιμες ελ­πίδες διάσωσης σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Αν πρόκειται να κάνετε ορειβασία, θα πρέπει να ενημερώσετε την αστυνομία και το το­πικό κέντρο διάσωσης ορειβατών. Πέστε τους το πρόγραμμα σας και δώστε τους χρόνους αναχώρησης και αναμενόμενης άφιξης. Αν ταξι­δεύετε με αυτοκίνητο ελέγξτε το δρομολόγιο σας σε συνεργασία με την τοπική λέσχη αυτοκινήτου. Αν πρόκειται να κάνετε θαλάσσιο ταξίδι, ενημερωθείτε από τα λιμεναρχεία.

Πάντοτε να είστε σίγουροι ότι κάποιος γνωρίζει το ακριβές πρόγραμ­μα του ταξιδιού σας. Προσπαθήστε να τον ενημερώνετε για τα επόμενα βήματα σας, ώστε σε περίπτωση που δεν επικοινωνήσετε, να γίνει αντι­ληπτό ότι κάτι δεν πάει καλά. Από αυτή την άποψη, σε περίπτωση καθυστέρησης μπορεί να ελεγχθεί απόλυτα τό πρόγραμμα πλοίων και αε­ροπλάνων και επομένως να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι μηχα­νισμοί διάσωσης. Συνηθίστε να λέτε πού πηγαίνετε και πότε προβλέπε­τε να επιστρέψετε ή πότε θα φτάσετε στον επόμενο.


Προτεινόμενα
Πρόσφατα
Ετικέτες
Noch keine Tags.
bottom of page