top of page

"We at Sea" Episode 1 - Το πρώτο πλωτό μέσο.


Η ανήσυχη ανθρώπινη φύση, έχει αποδειχθεί ότι μετά την προσαρμογή του σε ένα περιβάλλον δεν του επιτρέπει να παραμείνει εκεί, είναι σαν να μην έχει πραγματικά τι να κάνει. Αυτό τον οδηγεί σε φυγή αναζήτησης προς άλλα μέρη και άλλους τρόπους ζωής. Έτσι λοιπόν θέλοντας να κατακτήσει τα πάντα, πολλά χρόνια πριν, εγινε η αρχή της κατάκτησης της θάλασσας.

Η αρχαιότερη βάρκα που έχει ποτέ ανακαλυφθεί, είναι ενα κανό 3 μέτρων, με εκτιμώμενη χρονολογία κατασκευής το 8.000 π.Χ. αλλά πιο αξιόπλοα μέσα υπήρχαν ακόμα νωρίτερα. Ένα πέτρινο ανάγλυφο στο Αζερμπαϊτζάν υποδηλώνει την ύπαρξη βάρκας με δυνατότητα επάνδρωσης 20 άτομα, στο 10.000 π.Χ. Άλλοι ερευνητές θεωρούν πως πλωτά μέσα που θυμίζουν το σημερινό καγιάκ υπήρχαν απο τό 9.500 π.Χ.

Ωστόσο τα πρώτα πραγματικά αξιόπλοα μέσα θεωρείται ότι χτίστηκαν πολύ πριν από αυτά, περίπου 800.000 χρόνια πριν, από τον Homo Erectus.

Η σχεδία

Η σχεδία είναι από τα αρχαιότερα και πιο απλά μέσα για υδάτινες μεταφορές. Δημιουργείται από ξύλα που συνδέονται μεταξύ τους έτσι ώστε να σχηματίσουν μια πλωτή εξέδρα. Κάποιες σχεδίες είναι φτιαγμένες για να πλέουν με το ρεύμα του ποταμού, ενώ άλλες διανύουν μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιώντας πανιά και κουπιά. Χρησιμεύει για την μεταφορά ανθρώπων, ζώων ή εμπορευμάτων. Λόγω της έλλειψης των τοιχωμάτων, στο κέντρο υψώνεται ένας ιστός για την στήριξη ενός πανιού.Η σχεδία υπάρχει από την Προϊστορία όταν ο άνθρωπος ήθελε να ανακαλύψει νέους τόπους και να ταξιδέψει στην θάλασσα. Δίνουν στον άνθρωπο την δυνατότητα να ανακαλύψει τοπία και ομορφιές που είναι απροσπέλαστα με άλλο μέσον και χαρίζουν έντονες συγκινήσεις, αφού συμβάλλουν στο να βιώσει κανείς άμεσα το φυσικό περιβάλλον. Αρχικά, το 4500 π.Χ. κατασκεύασαν τις πρώτες βάρκες δένοντας λωρίδες από πάπυρο μεταξύ τους. Όμως λόγω του ότι ο πάπυρος απορροφούσε νερό αντικαταστάθηκε στην συνέχεια από πολύ πιο ανθεκτικούς κορμούς δέντρων. Τα σκάφη των Φοινίκων, δηλαδή των πρώτων θαλασσοπόρων ήταν φτιαγμένα από ξύλο και στο κέντρο ένας πάσσαλος στήριζε ένα πανί. Επίσης, στην Ινδία και στην Κίνα τις χρησιμοποιούσαν και ως κατοικίες. Τα πιο γνωστά είναι τα <<τοτόρα>> στην Νότια Αμερική. Είναι σχεδίες από καλάμια με μήκος που ξεπερνά τα 10 μ. και με δυνατότητα μεταφοράς φορτίου περίπου τριών τόνων.

Θεωρία Θόρ Χαϊέρνταλ

Τις μεγάλες δυνατότητες των σχεδιών προσπάθησε να αποδείξει ο Θορ Χαϊέρνταλ το 1947. Σύμφωνα με την θεωρία του τα νησιά του Ειρηνικού, είχαν κατοικηθεί παλαιότερα από λαούς της νότιας Αμερικής και ταξίδεψε για τρεισήμισι μήνες από το Περού προς τα νησιά που είναι κοντά στη Ταϊτή με μια μεγάλη σχεδία από ξύλο μπάλσα.

Έτσι λοιπόν έγινε η αρχή του ανθρώπου στη θάλασσα, για να φτάσει σήμερα να κατέχει τεράστιο στόλο πλοίων και να εκτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό εμπορικής δραστηριότητας παγκοσμίως, μέσω θαλάσσης.


Προτεινόμενα
Πρόσφατα
Ετικέτες
Noch keine Tags.
bottom of page