top of page

"Elemental Human 1" Βασικές οδηγίες επιβίωσης : Επεισόδιο 1


Σήμερα ξεκινάμε την ανάλυση του ενδεχομένου να βρεθούμε σε μια ανεπιθύμητη κατάσταση κατά την οποία θα κληθούμε να επιβιώσουμε σε άγνωστες για μας συνθήκες. Το πρώτο κεφάλαιο έχει να κάνει με τις βασικές οδηγίες επιβίωσης. Τα συνολικά κεφάλαια είναι 10 όπου όσο μπαίνουμε στο βάθος της φύσης, ερχόμαστε στην ανάγκη να αναγνωρίζουμε βρώσιμα φυτά, να βρίσκουμε νερό, να οργανώνουμε κυνηγετικές στρατηγικές, να φτιάχνουμε καταφύγια, όπλα, εξοπλισμό επιβίωσης και πολλά άλλα.

Βασικές οδηγίες επιβίωσης - Επεισόδιο 1.

Προετοιμασία

Το ρητό των προσκόπων είναι πολύ σωστό. Εκείνος που αποφασίζει να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι, ή σχεδιάζει μια εξόρμηση, θα πρέπει να ξεκινήσει να εξετάζει όσο το δυνατόν καλύτερα τα προβλήματα και τις ιδιαίτερες καταστάσεις που θα αντιμετωπίσει καθώς και τις εμπειρίες και τα εφόδια που χρειάζονται για αυτό. Η κοινή λογική μας λέει ότι βασικές προϋποθέσεις είναι η προετοιμασία του εαυτού μας, η συγκέντρωση των κατάλληλων εφοδίων και ο πολύ προσεκτικός σχεδιασμός. Το κιβώτιο των εφοδίων πρέπει να ετοιμαστεί πολύ προσεκτικά, κυρίως κατά τη συσκευασία, ώστε να μην αντιμετωπίσετε κανένα απολύτως πρόβλημα. Πολλοί άνθρωποι, ενώ αρχικά παιρνουν πολλά εφόδια μαζί τους, μετά από κάποια πικρή εμπειρία που είχαν, αντιλαμβάνονται τι πραγματικά τους χρειάζεται και τι όχι. Μη σας φανεί αστείο, αλλά πολλές φορές συμβαίνει σ'ένα πελώριο κουτί εφοδίων γεμάτο διάφορα περιττά αντικείμενα να προσπαθείτε να βρείτε έναν ηλεκτρικό φακό ή ένα ανοιχτήρι κονσέρβας, που εκείνη τη στιγμή τα είχατε απόλυτη ανάγκη αλλά να έχετε ξεχάσει να τα πάρετε μαζί σας. Δεν είναι καθόλου εύκολο να πετύχετε τη σωστή ισορροπία μεταξύ απολύτως απαραίτητων και λιγότερο χρήσιμων εφοδίων.Σιγουρευτείτε ότι είστε ικανός για ότι σχεδιάζετε να κάνετε. Όσο πιο ικανός είστε, τόσο πιο εύκολο και απολαυστικό θα είναι αυτό που σκέφτεστε να κάνετε. Αν πρόκειται να περπατήσετε σε λόφους για παράδειγμα, πρέπει να εξασκηθείτε από πριν, και να φοράτε τις κατάλληλες μπότες πεζοπορίας. Περπατάτε από και προς τη δουλειά σας με μια τσάντα φορτωμένη με άμμο, διατηρώντας έτσι τους μυς σας σε καλή κατάσταση. Η διανοητική ανικανότητα είναι ένας άλλος συντελεστής. Είστε σίγουρος ότι προετοιμαστήκατε για την πραγματοποίηση του στόχου σας κι έχετε τα κατάλληλα εφόδια για να τον πραγματοποιήσετε; Εξαφανίστε, πριν ξεκινήσετε, κάθε αμφιβολία που μπορεί να προκαλέσει γκρίνια. Πάντα να είστε εφοδιασμένοι με σχέδια αντιμετώπισης απροσδόκητων γεγονότων. Τα γεγονότα σπάνια συμβαδίζουν με τον προγραμματισμό που έχει γίνει. Τι θα κάνετε όταν βρείτε εμπόδια που δεν θα σας επιτρέψουν να φτάσετε στο στόχο σας; Τι θα κάνετε όταν το όχημα σας αχρηστευτεί ή όταν οι καιρικές συνθήκες ή η κατάσταση της περιοχής αποδειχθούν πολύ πιο σοβαρές απο ότι περιμένατε; Αν είστε σε μια ομάδα και διασκορπιστείτε πώς μπορείτε να ξανασυγκεντρωθείτε; Τι συμβαίνει όταν κάποιος αρρωστήσει;

Ιατρικός προ-έλεγχος. Πρέπει να κάνετε ένα λεπτομερές ιατρικό τσεκάπ και όλα τα απαραίτητα εμβόλια για τις χώρες που πρόκειται να ταξιδέψετε. Υπάρχουν εμβόλια για τον κίτρινο πυρετό, τη χολέρα, τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα, την ευλογιά, την πολυομυελίτιδα, τη διφθερίτιδα και τη φυματίωση, ενώ ένας αντιτετανικός ορός είναι επίσης απαραίτητος. Διαθέστε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας για τα εμβόλια αυτά. Για παράδειγμα η πλήρης προστασία από τον τυφοειδή πυρετό απαιτεί 3 ενέσεις κατά τη διάρκεια έξι μηνών. Αν πρόκειται λοιπόν να ταξιδέψουμε σε περιοχές όπου υπάρχει ελονοσία, θα πρέπει να έχετε μαζί σας αρκετή ποσότητα από αντι-ελονοσιακά χαπάκια. Πρέπει να αρχίσετε να τα παίρνετε δύο εβδομάδες πριν το ταξίδι σας, έτσι ώστε να έχετε έτοιμο τον οργανισμό σας να αντισταθεί στο μικρόβιο, πριν ακόμα φτάσετε στην επικίνδυνη περιοχή, ενώ θα πρέπει να συνεχίσετε να τα παίρνετε για έναν ακόμα μήνα μετά την επιστροφή σας.

Πηγαίνετε στον οδοντίατρο σας για να ελέγξει τα δόντια σας. Δόντια που συνήθως δεν πονούν, είναι δυνατόν να προκαλέσουν έντονο πόνο σε κρύα κλίματα. Τουλάχιστον ξεκινήστε σε καλή φυσική κατάσταση. Ετοιμάστε έναν σάκο ιατρικών εφοδίων που θα καλύψει όλες τις πιθανές ανάγκες σας. Αν ταξιδεύετε ομαδικά, σιγουρευτείτε ότι καλύφθηκε κάθε ιατρική ανάγκη των ατόμων που αποτελούν την ομάδα. Αν κάποιο άτομο που πρόκειται να συμμετάσχει στην ομάδα δεν είναι σε καλή κατάσταση, θα πρεπει να απορριφθεί αμέσως. Είναι μια δύσκολη απόφαση μεταξύ φίλων, αλλά κάτι που πρέπει να γίνει. Επίσης εξετάστε την ικανότητα και την υπομονή που έχει κάθε μέλος της ομάδας για την αντιμετώπιση των κακουχιών και των κινδύνων που πιθανά θα συναντήσει. Το στρες συχνά αποκαλύπτει την άλλη όψη ενός ανθρώπου και στο σχεδιασμό μιας ομαδικής εξόρμησης είναι πάντα απαραίτητη η σωστή επιλογή των συντρόφων σας.

"Επιβίωση είναι η ικανότητα να παραμείνετε ζωντανός. Οποιοδήποτε εφόδιο έχετε θεωρείται δώρο. Πρέπει να ξέρετε να παίρνετε από τη φύση ό,τι είναι δυνατόν και να το χρησιμοποιείτε τέλεια. Να μάθετε να τραβάτε τη προσοχή των συνεργείων διάσωσης για να σας βρούν πιο εύκολα. Να μπορείτε να επιλέγετε το σωστό δρόμο επιστροφής στον πολιτισμένο κόσμο, ταξιδεύοντας μέσα απο άγνωστες περιοχές χωρίς χάρτη η πυξίδα και χωρίς να έχετε καμία ελπίδα άφιξης του σωστικού συνεργείου. Πρέπει να γνωρίζετε να διατηρείστε σε άριστη φυσική κατάσταση και αν είστε άρρωστος η τραυματίας να αυτοθεραπεύεστε και να βοηθάτε τους άλλους. Τέλος να είστε ικανοί να κρατάτε υψηλά το ηθικό σας αλλά και το ηθικό των άλλων με τους οποίους βρίσκεστε στην ίδια κατάσταση. Έλλειψη εφοδίων δεν σημαίνει πως δεν έχετε καθόλου εφόδια, εφόσον έχετε ικανότητες και την κατάλληλη εμπειρία. Αν όμως αυτές δεν τις βελτιώνετε συνεχώς, υπάρχει κίνδυνος να αδρανοποιηθείτε."


Προτεινόμενα
Πρόσφατα
Ετικέτες
Noch keine Tags.
bottom of page