top of page

Καταραμένοι ποιητές


Οι καταραμένοι ποιητές (γαλλ: Les Poètes Maudits), δεν είναι άλλοι παρά οι λογοτέχνες, που ανήκουν σε αυτή τη ξεχωριστή κατηγορία, όχι τόσο για τη συγγραφική τους ικανότητα, αλλά κυρίως για τη ζωή που είχαν. Μια ζωή δηλαδή που με απλά λόγια θεωρείται καταραμένη.

Και ποια ζωή θεωρείται όμως καταραμένη; Αυτή που εναντιώνεται στο κοινωνικά αποδεκτό τρόπο ζωής. Όπως ο αλκοολισμός, η χρήση ναρκωτικών, η βία, η κάθε μορφή εγκληματικότητας και ο παραλογισμός σε κάθε του εκδοχή.

Ο πρώτος χαρακτηριζόμενος καταραμένος ποιητής ήταν ο Φρανσουά Βιγιόν (François Villon). Γαλλικής καταγωγής στο μεσαίωνα, η γέννηση του αναφέρεται το 1431, ορφάνεψε σε νεαρή ηλικία. Συνοπτικά, το 1455 μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν κληρικό και εξορίστηκε από το Παρίσι. (Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.)

Συνεχίζω το άρθρο, με τον αγαπημένο μου ποιητή. Είναι ο καταραμένος ποιητής, που παρά το νεαρό της ηλικίας του κατάφερε να καταγράψει την σιωπή. Αν μη τι άλλο δεν είναι παρά ο Arthur Rimbaud. Στη καρτέλα της λογοτεχνικής γωνιάς και μεταφρασμένης λογοτεχνίας, αναγράφω την ταυτότητα του ποιητή. (Διαβάστε εδώ.) Διαβάζοντας τα έργα του, την αλληλογραφία του και την βιογραφία του γενικότερα, με λίγα λόγια θα σας αναφέρω πως ο Ρεμπώ, έζησε μια ζωή στα άκρα, αρνούμενος την ένταξη του σε αυτό που αποκαλούμε κοινωνία και κοινωνικά αποδεκτό. Η ατίθαση πλευρά του χαρακτήρα του, που όμως έφτασε σε ένα τέλμα. Ήρθε, έδωσε και αποχώρησε. Με αξιοπρέπεια. Αυτός είναι και ο θαυμασμός μου προς αυτόν. Μας παρέδωσε αυτό που πραγματικά θεωρούσε πως είχε να μας δώσει και τέλος κατανόησε πως δεν έχει και τίποτα άλλο να προσφέρει και διάλεξε την "επανένταξη". Θέλοντας ωμά να προσθέσω, πως τα επόμενα χρόνια της ζωής του δούλεψε σκληρά. Ένας άνθρωπος που υποστήριζε μια αιώνια απεργία. Με τον θάνατο του όμως, εκτός τον απίστευτο παραλογισμό του που στόλισε την εθνική ανθολογία της Γαλλίας. Μας παρέδωσε και ένα ηθικό δίδαγμα. Έτσι τουλάχιστον εγώ το βλέπω. Ένας άνθρωπος που εν'μέρη έζησε στο περιθώριο, αρνούμενος το λογικό, στη προσπάθεια της επανένταξης του και γυρνώντας από το Κατάρ λόγο της ασθένειας του, παρέδωσε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, που με μόχθο κατάφερε να αποκτήσει αυτά τα χρόνια, για να μεταφερθεί πίσω στη Γαλλία και να αφήσει την τελευταία του πνοή μόλις 37 χρονών.

Η λίστα των καταραμένων ποιητών κρύβει και άλλα γνωστά ονόματα. Ένα από αυτά είναι ο Πωλ Βερλαίν. Ένας ποιητής, που για εμένα, θαρρώ πως έμεινε στην ιστορία μόνο και μόνο επειδή στάθηκε στο πλευρό του Άρθουρ Ρεμπώ. Προσωπικά η λογοτεχνική του συνεισφορά, δεν με επηρεάζει ιδιαίτερα, παρόλα αυτά δεν παραβλέπω να σας οδηγήσω στην βιογραφία του όπου θα βρείτε και εδώ.

Εν συντομία θα αναφέρω και μερικά ακόμα ονόματα των ξένων καταραμένων ποιητών και θα βρείτε παρακάτω μια ακόμα λίστα με τους Έλληνες καταραμένους ποιητές. Ένα ακόμα από τα μεγαλύτερα ονόματα της λογοτεχνίας μα και αυτής την ιδιαίτερης κατηγορίας είναι ο Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ (Charles Pierre Baudelaire). Για τον οποίο θα δημιουργηθεί καρτέλα στην μεταφρασμένη λογοτεχνία σύντομα. Για όσους ενδιαφέρονται όμως μπορούνε να διαβάσουν την βιογραφία του εδώ. Με το ψευδώνυμο Λωτρεαμόν, που παίρνει θέση, ένας ακόμα Γάλλος καταραμένος ποιητής. Στο σύντομο αυτό ταξίδι της ζωής του, η βιογραφία του βρίσκεται διαθέσιμη εδώ.

Όπως καταλαβαίνεται είναι κάπως δύσκολο, μονάχα σε ένα άρθρο να χωρέσω έστω και μερικά λόγια για τις ζωές αυτών των ανθρώπων. Διάλεξα να αναφερθώ κυρίως σε αυτόν που θαυμάζω και να σας συντονίσω στο να βρείτε και άλλους αυτής της κατηγορίας. Επίσης, οι πιο έγκυρες πηγές είναι μόνο τα βιβλία. Τα πολλά βιβλία όμως για την διασταύρωση των πληροφοριών. Μη σταματάτε τις γνώσεις σας μόνο στα άρθρα και στις πληροφορίες που σας προσφέρει το ίντερνετ.

Τέλος, όποιος ξέρει λίγα πράγματα παραπάνω για την λογοτεχνία, θα γνωρίζει τον παραλογισμό των ποιητών με ελληνική καταγωγή, που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Όποιος όμως έχει ακουστά απλά τα ονόματα αυτών, ελπίζω με αυτό το άρθρο να έχετε μάθει και κάτι καινούριο για αυτούς. Την πρωτιά την παίρνει ο Κώστας Καρυωτάκης. Ανήκουν επίσης Κατερίνα Γώγου και Ναπολέων Λαπαθιώτης, υπάρχουν όμως και άλλοι που θεωρούνται καταραμένοι, με τις απόψεις όμως να διίστανται. Για όλους αυτούς όμως, μην ανησυχείτε, θα δημιουργηθεί σύντομα και η καρτέλα στην λογοτεχνική γωνιά με την Ελληνική Λογοτεχνία. Παρόλα αυτά, ελπίζω να βρήκατε τα ερεθίσματα για να ασχοληθείτε και να ψάξετε περισσότερο για τους παραπάνω λογοτέχνες.

Προτεινόμενα
Πρόσφατα
Ετικέτες
Noch keine Tags.
bottom of page