Τα απαγορευμένα βιβλία
Υπάρχουν έθνη και κυβερνήσεις, που θεώρησαν πως τα συγκεκριμένα βιβλία έπρεπε να απαγορευτούν. Οι λόγοι ποικίλουν για το καθ'ένα. Τα ερωτήματα για την απαγόρευση τους είναι πολλά. Αλλά η απάντηση σε όλα είναι: δεν υπάρχει δημοκρατία. Αφού λοιπόν, υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που έκριναν πως τα παρακάτω βιβλία είναι "επικίνδυνα", σας δίνω την λίστα και τους λόγους. Καθώς και την απόδειξη πως η ελευθερία της έκφρασης δεν υφίσταται.
1. Alice in Wonderland-Lewis Carroll
Χώρα: Κίνα
Ημερομηνία: 1931
Λόγος: O Ho Chien θεώρησε προσβολή τα ανθρωπομορφισμένα ζώα που λειτουργούσαν στο ίδιο επίπεδο πολυπλοκότητας όπως ο άνθρωπος. Φοβήθηκε πως θα περνούσε ένα λάθος μήνυμα στα παιδιά, πως ο άνθρωπος και τα ζώα είναι στο ίδιο επίπεδο.
2. Scouting for the Reaper-Jacob M. Appel
Χώρα: Ερυθραία
Ημερομηνία: 2014
Λόγος: Απαγορεύτηκε για την κριτική του για τις πολιτικές ελευθερίες υπό τον Πρόεδρο Isaias Afewerki
3. El Señor Presidente-Miguel Ángel Asturias
Χώρα: Γουατεμάλα
Λόγος: Απαγορεύτηκε διότι ήταν ενάντια στους κυβερνιτικούς ηγέτες της χώρας.
4. Sexual Customs-Xing Fengsu
Χώρα: Κίνα
Ημερομηνία: 1989
Λόγος: Θεωρήθηκε προσβλητικό για το Ισλάμ
5. The Satanic Verses-Salman Rushdie
Χώρα: Αίγυπτος, Ινδία, Ιράν, Κένυα, Κουβέιτ, Λιβερία, Μαλαισία, Παπούα, Νέα Γουινέα, Πακιστάν, Σενεγάλη, Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα, Τανζανία και Ταϊλάνδη.
Λόγος: Βλασφημία ενάντια του Ισλάμ
6. Λυσιστράτη-Αριστοφάνης
Χώρα: Ελλάδα
Ημερομηνία: 1967
Λόγος: Απαγορεύτηκε λόγο αντι-πολεμικού μηνύματος
7. Doctor Zhivago-Boris Pasternak
Χώρα: Σοβιετική Ένωση
Λόγος: Απαγορεύτηκε επειδή κατέκρινε τη ζωή στη Ρωσία μετά την Ρωσική Επανάσταση. Όταν ο συγγραφέας βραβεύτηκε με νόμπελ για το έργο του, το 1955, η κυβέρνηση τον ανάγκασε να μην το δεχτεί.
8. Βίβλος
Δεν έχουν γίνει αναφορές σε χρονολογίες, όμως γενικά η βίβλος απαγορεύτηκε ανά το κόσμο σε πολλές χώρες. Η Ρωσία απαγόρευσε την εισαγωγή της μετάφρασης των Αγίων Γραφών του Νέου Κόσμου. Χρονικά, έχουν απαγορευτεί γενικά μεταφράσεις ή συγκεκριμένες εκδόσεις, Όπως και ένα ακόμα παράδειγμα, η καύση των Βίβλων το 1234 από τον Βασιλιά Ιάκωβο Α' της Αραγονίας.
9. Kοράνι
Όπως και η Βίβλος, ένα ακόμα ιερό βιβλίο που έχει λογοκριθεί μέσα στα χρονικά της ιστορίας του κόσμου. Όμως η πιο πρόσφατη και αξιοσημείωτη απαγόρευση μια έκδοσης του Κορανίου, συνέβη το 2013 στη Ρωσία, όπου το δικαστήριο έκρινε το Κοράνι βάση των νομοθεσιών εξτρεμισμού της χώρας.