top of page

Τα απαγορευμένα βιβλία


Υπάρχουν έθνη και κυβερνήσεις, που θεώρησαν πως τα συγκεκριμένα βιβλία έπρεπε να απαγορευτούν. Οι λόγοι ποικίλουν για το καθ'ένα. Τα ερωτήματα για την απαγόρευση τους είναι πολλά. Αλλά η απάντηση σε όλα είναι: δεν υπάρχει δημοκρατία. Αφού λοιπόν, υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που έκριναν πως τα παρακάτω βιβλία είναι "επικίνδυνα", σας δίνω την λίστα και τους λόγους. Καθώς και την απόδειξη πως η ελευθερία της έκφρασης δεν υφίσταται.

1. Alice in Wonderland-Lewis Carroll

Χώρα: Κίνα

Ημερομηνία: 1931

Λόγος: O Ho Chien θεώρησε προσβολή τα ανθρωπομορφισμένα ζώα που λειτουργούσαν στο ίδιο επίπεδο πολυπλοκότητας όπως ο άνθρωπος. Φοβήθηκε πως θα περνούσε ένα λάθος μήνυμα στα παιδιά, πως ο άνθρωπος και τα ζώα είναι στο ίδιο επίπεδο.

2. Scouting for the Reaper-Jacob M. Appel

Χώρα: Ερυθραία

Ημερομηνία: 2014

Λόγος: Απαγορεύτηκε για την κριτική του για τις πολιτικές ελευθερίες υπό τον Πρόεδρο Isaias Afewerki

3. El Señor Presidente-Miguel Ángel Asturias

Χώρα: Γουατεμάλα

Λόγος: Απαγορεύτηκε διότι ήταν ενάντια στους κυβερνιτικούς ηγέτες της χώρας.

4. Sexual Customs-Xing Fengsu

Χώρα: Κίνα

Ημερομηνία: 1989

Λόγος: Θεωρήθηκε προσβλητικό για το Ισλάμ

5. The Satanic Verses-Salman Rushdie

Χώρα: Αίγυπτος, Ινδία, Ιράν, Κένυα, Κουβέιτ, Λιβερία, Μαλαισία, Παπούα, Νέα Γουινέα, Πακιστάν, Σενεγάλη, Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα, Τανζανία και Ταϊλάνδη.

Λόγος: Βλασφημία ενάντια του Ισλάμ

6. Λυσιστράτη-Αριστοφάνης

Χώρα: Ελλάδα

Ημερομηνία: 1967

Λόγος: Απαγορεύτηκε λόγο αντι-πολεμικού μηνύματος

7. Doctor Zhivago-Boris Pasternak

Χώρα: Σοβιετική Ένωση

Λόγος: Απαγορεύτηκε επειδή κατέκρινε τη ζωή στη Ρωσία μετά την Ρωσική Επανάσταση. Όταν ο συγγραφέας βραβεύτηκε με νόμπελ για το έργο του, το 1955, η κυβέρνηση τον ανάγκασε να μην το δεχτεί.

8. Βίβλος

Δεν έχουν γίνει αναφορές σε χρονολογίες, όμως γενικά η βίβλος απαγορεύτηκε ανά το κόσμο σε πολλές χώρες. Η Ρωσία απαγόρευσε την εισαγωγή της μετάφρασης των Αγίων Γραφών του Νέου Κόσμου. Χρονικά, έχουν απαγορευτεί γενικά μεταφράσεις ή συγκεκριμένες εκδόσεις, Όπως και ένα ακόμα παράδειγμα, η καύση των Βίβλων το 1234 από τον Βασιλιά Ιάκωβο Α' της Αραγονίας.

9. Kοράνι

Όπως και η Βίβλος, ένα ακόμα ιερό βιβλίο που έχει λογοκριθεί μέσα στα χρονικά της ιστορίας του κόσμου. Όμως η πιο πρόσφατη και αξιοσημείωτη απαγόρευση μια έκδοσης του Κορανίου, συνέβη το 2013 στη Ρωσία, όπου το δικαστήριο έκρινε το Κοράνι βάση των νομοθεσιών εξτρεμισμού της χώρας.

Προτεινόμενα
Πρόσφατα
Ετικέτες
Noch keine Tags.
bottom of page