"Φέρτε πίσω το πολυτονικό"
Είμαι θαυμαστής του πολυτονικού συστήματος της ελληνικής γλώσσας! Κατά την γνώμη μου πιστεύω πως θα έπρεπε να συνεχίζαμε να γράφουμε με αυτό τον τρόπο και να μην χανόταν επίσης ποτέ η καθαρεύουσα. Η αλήθεια είναι πως έχει μπει στο πρόγραμμα μου να μάθω να γράφω με αυτόν τον τρόπο και όσο μπορώ να μαθαίνω και να χρησιμοποιώ κυρίως την καθαρεύουσα.
Τολμώ να πω πως όντως είναι δύσκολο. Σίγουρα όχι τόσο δύσκολο όπως και τα αρχαία ελληνικά. Όμως από ένστικτο, νιώθω πως αν είχαμε αυτές τις γλωσσικές ικανότητες, σίγουρα θα μπορούσαμε να σκεφτόμαστε και λίγο διαφορετικά. Παρατηρώ δυστυχώς πως σιγά σιγά η γλώσσα έχει απλοποιηθεί αρκετά, σε σημείο να μην αναζητάμε συνώνυμα, ή μια λέξη που εκφράζει αυτό πραγματικά που θέλουμε να πούμε. Παρά επαναπαύουμε το μυαλό μας με αυτά που ήδη ξέρουμε και να αναζητάμε συνεχώς τον εύκολο δρόμο. Το χειρότερο είναι όμως πως συνεχίζει να αλλοιώνεται. Κάποτε υπήρξαν τα καλιαρντά και τώρα η γλώσσα του διαδικτύου.
Το να επιστρέψει όμως η καθαρεύουσα, είναι μια αλλαγή που δεν θα μπορούσε πλέον να γίνει αποδεκτή, δυστυχώς! Ούτε από το υπουργείο παιδείας, ούτε και από τον ελληνικό λαό. Άλλωστε και τότε για αυτό τον λόγο το αλλάξανε. Για εμένα αυτό είναι αστείο. Απλοποιήσαμε μια γλώσσα για να μπορεί να γίνει κατανοητή, να είναι εύκολη. Αλλά γιατί να είναι εύκολη; Γιατί να πρέπει να μαθαίνουμε το απλό; Πως θα εξασκηθεί το μυαλό μας, αν συνεχώς αφαιρούμε, αν αλλοιώνουμε μια γλώσσα που μέσω αυτής, εκφράστηκαν μεγάλοι φιλόσοφοι, ποιητές και ρήτορες;
Το παρών άρθρο είναι απλά η γνώμη μου. Και αποδίδω μερίδιο ευθύνης στις γλωσσικές αλλαγές, που έφεραν ως αποτέλεσμα, να μην ξανά υπάρξει ένας Σωκράτης, ένας Επίκουρος, ή έστω ένας Καβάφης, ένας Παπαδιαμάντης. Η γλώσσα μιας χώρας είναι κληρονομιά. Που δυστυχώς σε αυτή τη χώρα, ξεπουλήθηκε ακόμα και αυτή.