top of page

Ψυχιατρική/ψυχολογία στο κόσμο της λογοτεχνίας (σύμφωνα με τον κώδικα ICD-10)


Στο παρών άρθρο θέλω να καταγράψω μερικές ιδέες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για να τελειοποιήσετε τον χαρακτήρα σας. Είτε θέλετε να βρείτε μια ιδιαίτερη φοβία, ή μια ψυχική διαταραχή, ελπίζω να σας γλιτώσω αρκετό χρόνο, στο να βρείτε εύκολα την ονομασία και να προχωρήσετε στην εξερεύνηση των λεπτομερειών.

Ο κώδικας ICD-10

Είναι μια παγκόσμια στατιστική ταξινόμηση των νόσων και των σχετικών προβλημάτων υγείας! Εμείς θα ασχοληθούμε με το 5ο κεφάλαιο αυτού, το οποίο σχετίζεται με τον ψυχολογικό/ψυχιατρικό τομέα της υγείας.

Την ελληνική έκδοση την δέκατης αναθεωρημένης αυτής λίστας νοσημάτων θα την βρείτε εδώ.

Προσέξτε πως σε κάθε κατηγορία υπάρχουν και άλλες υποκατηγορίες που προσεγγίζει στις ιδιαίτερες και ξεχωριστές περιπτώσεις, που ίσως αναζητάτε. Όπως επίσης πιο κάτω υπάρχει η επεξήγηση.

Ποια η διαφορά μεταξύ φόβου και φοβίας;

Με απλά λόγια, ο φόβος είναι μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση, όπου παράγεται από έναν πραγματικό κίνδυνο/απειλή. Ενώ η φοβία είναι το αντίθετο, η δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που μας διακατέχει σε στιγμές που δεν διατρέχουμε κάποιον πραγματικό κίνδυνο, απλά το νομίζουμε.

Ψυχολογία και ψυχιατρική, δύο διαφορετικές έννοιες

Είναι σημαντικό να γνωρίζεται πως η ψυχολογία ασχολείται με τις θεωρητικές μελέτες της ανθρώπινης συμπεριφοράς (είτε βιολογικών παραγόντων αλλά και κοινωνικών αλληλεπιδράσεων). Από την άλλη η ψυχιατρική είναι καθαρά κλάδος της ιατρικής. Η οποία ασχολείται με τη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, όπου εστιάζουν στον εγκέφαλο του ανθρώπου και τη λειτουργία του.

Τα δύο "Ψ" στην λογοτεχνία

Θέλετε λοιπόν ο χαρακτήρας σας να πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια. Πριν προβείτε στο να γράψετε απλά ότι πάσχει από αυτή την ασθένεια, κάντε την έρευνα σας. Μάθετε για τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, τις ιδιαιτερότητες της. Βρείτε τα σημεία που θα περιγράφουν την ασθένεια αλλά και το προφίλ του χαρακτήρα που την έχει. Εξηγήστε το ιστορικό υγείας του, αν είναι κληρονομικό ή επίκτητο, αν κάνει θεραπεία (με φαρμακευτική αγωγή) και εν τέλει αν έχει καταφέρει να το ξεπεράσει στο τέλος της ιστορίας σας. Γενικά φροντίστε να φανεί μέσω της συμπεριφοράς/των σκέψεων/των αποφάσεων του χαρακτήρα.

Προτεινόμενα
Πρόσφατα
Ετικέτες
Noch keine Tags.
bottom of page