Σαν σήμερα - "Ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων" Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Δεν σας κρύβω πως νιώθω πολύ τυχερή σήμερα, όχι μόνο επειδή είναι Σάββατο και έχω χρόνο για να ασχοληθώ με τη σελίδα. Αλλά και γιατί περίμενα πως και πως να γράψω άρθρο με ελάχιστες και σημαντικές όμως πληροφορίες για τη βιογραφία ενός συγγραφέα που θαυμάζω. Οπότε ο συνδυασμός αυτός μου έφτιαξε τη μέρα.
"Ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων"
Σαν σήμερα (04.03.1851, Σκιάθο) γεννήθηκε ο αείμνηστος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Η λογοτεχνική του συνεισφορά έχει αφήσει ιστορία και όχι άδικα. Τα διηγήματα του θεωρούνται από τα πιο καταξιωμένα.
Θέλω να ξεκινήσω για την οικογένεια του και τα πρώτα του βήματα. Ο πατέρας του ήταν ιερέας, κάτι που έκανε τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη να μπει από νωρίς στον εκκλησιαστικό χώρο. Είχε έξι αδέρφια και μάλιστα το 1860 γράφτηκε στο Σχολαρχείο, όπου εκεί έμαθε και τα πρώτα του γράμματα. Καθότι στη πορεία αυτή, φαίνεται να αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες, με κύριο λόγο την οικονομική δυσχέρεια της οικογένειας, το 1872 επισκέφθηκε το Άγιο Όρος, όπου και έμεινε για οχτώ μήνες ως δόκιμος μοναχός.
Έπειτα όμως, επέστρεψε στην Αθήνα και γράφτηκε στη Φιλολογική Σχολή. Όμως δυστυχώς δεν κατάφερε να τελειώσει τις σπουδές του. Στο διάστημα αυτό όμως ο Αλέξανδρος, φάνηκε να είναι αρκετά ενεργός με το συγγραφικό του ταλέντο. Εκμεταλλεύτηκε τις γνώσεις του στις ξένες γλώσσες κάνοντας μεταφράσεις από Γαλλικά και Αγγλικά. Παρόλο που εργάστηκε και στην τότε περίφημη εφημερίδα "Ακρόπολη", δε κατάφερε να ορθοποδήσει οικονομικά. Διότι ήταν αρκετά σπάταλος, πλήρωνε χρέη, μοίραζε σε φτωχούς έστελνε στην οικογένεια του στη Σκιάθο, ενώ ο ίδιος παραμελούσε τον εαυτό του.
Σε σημείο που το ποτό, το τσιγάρο και η υπερβολική κούραση τον έφεραν μπροστά στη πόρτα του θανάτου πρώρα. Πέθανε στις 3 Ιανουαρίου το 1911 (59 ετών). Το θάνατο του τον πένθησε όλη η Ελλάδα.
Στο Wikipedia υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον ίδιο. Όποιος θα ήθελε να διαβάσει περισσότερα μπορεί να επισκεφθεί τη σελίδα.
Μέσω αυτού του άρθρο, θέλω να σας ενθαρρύνω να διαβάσετε έστω και ένα έργο του και συγκεκριμένα τη Φόνισσα. Σας δίνω τον σύνδεσμο που μπορείτε να το βρείτε και να το διαβάσετε ΔΩΡΕΑΝ
Η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη σε μορφή PDF: ( http://dim-agnant.kar.sch.gr/autosch/joomla15/images/bibliothiki/biblia/elliniki_logotexnia/pezografia/H_Fonissa.pdf)
Για αυτούς που θέλουν πραγματικά να εμβαθύνουν σε αυτό το αριστούργημα, σας δίνω συνδέσμους στο παρών άρθρο για να διαβάσετε εξίσου την ανάλυση του έργου, μια ακόμα πηγή για το έργο και τέλος ένα κείμενο που το προσεγγίζει από εγκληματική και ποινική άποψη.
Ανάλυση έργου:
http://blogs.sch.gr/aikatzamou/files/2014/02/%CE%A6%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1.docx
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97_%CE%A6%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1
Εγκληματική και ποινική προσέγγιση:
https://www.onisimos.gr/images/2014/h-fonissa-papadiamanti.pdf
Για αυτούς που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το βιβλίο, προσωπικά έχω την έκδοση από την Εστία, με σκληρό εξώφυλλο στη τιμή των 8,12 ευρώ. Μπορείτε να το βρείτε και σε προσφορά στον IANO (https://www.ianos.gr/i-fonissa-0007323.html)
Αν και το πήρα μόνη μου αυτό το βιβλίο, για κάποιον που αγαπάει τη συγγραφή η συγκεκριμένη έκδοση του βιβλίου αποτελεί ένα ιδανικό δώρο.